Utstyrsguide

Tips om alpinutstyr og behandling av ski

Les her om alpinutstyr og behandling av ski. Grunnleggende informasjon om utstyr for alpinbarn som deltar på Tertnes Alpin sine treninger. Du finner også tips om prepping av ski.

Alle tips og råd beskrevet nedenfor er veiledende. Det vil være unntak/andre behov for enkelte. Spør trener eller butikk om råd ved behov.

Husk – utstyret er viktig, men i de fleste tilfeller er det den oppå skiene som er avgjørende for fremgang og resultater.

Generelt om utstyr

For alpinbarn som deltar på trening i U12 og de yngre gruppene:

For barn på alpintrening så er det ikke utstyret som er det sentrale, men skigleden og en progresjon i skiferdigheter. Her kommer imidlertid noen grunnleggende tips om utstyr:

  • Hjelm kreves.
  • Ryggbeskyttelse anbefales (forebygger ryggskade ved fall, påkjørsel etc.)
  • Det holder med ett par ski til grunnleggende alpintrening for barn.
  • Ski av en viss kvalitet gir barnet bedre opplevelser på ski, og gjør det mulig for barnet å ha en progresjon i ferdigheter.
  • Disse skiene bør i lengde rekke barnet til haken.
  • Twintip anbefales ikke (har ikke tilfredstillende sving-egenskaper).
  • Stålkanter på alpinskiene bør holdes skarpe for å gi barna gode skiopplevelser.
  • Smør skiene ofte nok slik at sålen ikke blir tørr. Tørr såle skader skiene.
  • Bindingene er viktig sikkerhetsutstyr. Få hjelp av butikk eller andre som har kunnskap for riktig innstilling.
  • Støvlene må ikke være for store eller for stive, da dette gir dårligere skiopplevelser. Få hjelp av butikk eller andre som har kunnskap for valg av riktig størrelse og type.
  • Staver i en lengde tilpasset barnet, slik at albuen holder ca. 90 grader.

Mange starter tidlig med renn og da ønsker barnet seg gjerne fartsdress osv. Dette styres av det enkelte barn og foreldre, men Tertnes Alpin anbefaler å holde utstyrsfokuset moderat i ung alder hos barnet, og at det viktige/sentrale er skiglede.

Når barnet når en alder ca. 8-10 år og ønsker å trene mer målrettet mot renn og racing, så melder behovet seg for mer spesialisert alpinutstyr. Utover fartsdress anbefales innledende 2 typer ski/utstyr:

SL (slalåmski med liten radius, 7-9 meter, for bruk i øvelsen slalåm)

  • Skiene bør være ca. 10 cm kortere enn barnet. For grunnleggende skitrening kan man klare seg lenge med ski mellom 120 og 130 for slalåmtrening.
  • Hjelm med bøyle som beskytter ansiktet mot svingstauer (port).
  • Pads, legg/knebeskyttelse.
  • Staver med håndbeskyttelse.

SSL/GS (storslalomski med større radius enn slalomski)

  • Skiene bør være ca. 10 cm lengre enn høyden på barnet

Fartsski

  • Når barnet er ca. 11 år arrangeres det også renn i klassen SG (Super G). Korteste standardlengde på SG ski er 175 cm.

 

Smøring av alpinski og stell av stålkanter:

Swix har her en digital guide: http://www.swixschool.com/

Riktig behandling av alpinski forhindrer at sålen blir ødelagt, gir bedre glid, og skarpe stålkanter er nødvendig for å kunne gjennomføre carwingsvinger. Dette er ikke veldig vanskelig å gjennomføre, men lar seg vanskelig forklare i en artikkel. Meld deg på kurs, lær av andre foreldre eller spør om råd, og du blir raskt trygg på hvordan du behandler alpinski.

Her er en liste over utstyr du raskt vil komme bort i når du behandler alpinski:

  • Skitvinger: holder skien på plass mens du behandler såle eller stålkant.
  • Skirens: rensemiddel som man tørker over skien med før påføring av voks.
  • Basevoks: varm voks som brukes hyppig til å mette sålen og som treningsvoks.
  • Rennvoks: voks tilpasset ulike snøtemperaturer/snøfuktighet.
  • Smørejern: brukes til å smelde voks på ski.
  • Plastsikling: brukes til å dra av overskytende voks på skien.
  • Bronsebørste og nylonbørste: brukes til å gi riktig struktur på sålen etter at voksen er dratt av.
  • Mal for grad på sidekanten av stålkanten, 87 grader.
  • Fine cut fil: brukes til å file riktig vinkel eller når kanten er blitt sløv.
  • Diamantbryne (200, 400 finhet): brukes til vedlikeholdspolering av sidekant/holde stålkanten skarp.

Spesifikt om utstyr –hvordan velge riktig utstyr: 

Alpinsko: Alpinsko er det viktigste utstyret for mestring og velbehag. Skoene skal være akkurat passe, og tankegangen er at løperen skal vokse ut av skoene, ikke for store til å vokse inn i. Sjekk at helen sitter godt. Når skoene spennes på skal skaftet på skoen være tett omsluttet til leggen. Når barnet står i skoen på gulvet bør det være en liten knekk i knea, spisse kne.

Skoene skal være behagelige, spesielt for barn! Det kan være vanskelig å sjekke dette da de fleste sko trenger 1-2 ukers bruk for å tilpasse passform. Velg derfor myke sko (det finnes mange stivheter).

Støvlene er helt klart det viktigste å velge riktig. Med feil støvler er det vanskelig å kjøre en riktig sving. Enten for stor, liten, stiv eller myk.

Ski: Når man skal velge en god ski må man se på spennet på skien. Hvordan er skien i helhet, har den en vesentlig stiv fram eller bakski, eller har den en fin totalflex. Det skal være en viss harmoni mellom fram og bakski. Det er naturlig at bakskien er litt stivere enn framskien i og med at den skal gi respons i utgang av svingen. Valg av ski bør gjøres i samråd med trener eller ekspeditør i butikken. Spør trenerne om råd.

Bindinger: Dette er en jungel med utallige muligheter. Bindinger er som levende vesen. De er bevegelige i mange retninger, løser ut når de skal, og når de ikke skal. Er de intelligente? Det hele dreier seg om valg av riktig styrke på fjær, riktig innstillinger i forhold til snøforhold, framtrykk i kaldt og varmt vær. Unge løpere bør ha bindinger som er tilpasset dem. Din-innstilling bør for barn ligge i midten av skalaen for bindingen. 

Hjelm: Hjelm er påbudt i alpint for barn og ungdom. Når man skal velge hjelm er det viktig å tenke funksjonalitet, passform og vekt. Når barna blir 11 år vil det lønne seg å kjøpe kombinasjonshjelmer som Sweet Volata eller to hjelmer. En hjelm for teknisk SL og en til SSL og SG. Hjelmen skal være FIS godkjent for å kunne benyttes i storslalåm og SG.

Briller: Her er det også et utvalg som er som en jungel. Store, små, doble glass, enkle glass, mørkt glass, lyst glass, speilglass, hjelmbrille, DH brille og rene SL briller. Velg en brille som passer godt til hjelmen slik at det ikke kommer luft inn på siden. I racing så bruker de fleste enkle glass slik at brillen blir mykere å ha på og følger formen i ansiktet.   I enkelte tilfeller er det nyttig å ha flere glass til samme brille. Ved flatt lys lønner det seg å bruke glass som er enten blankt, gult eller rødt. Dette setter farge på omgivelsene og får frem kontrastene i snøen på en god måte. Er det sol, kan det være greit med speilglass. Har man ikke speilglass, så bruk i hvert fall mørke glass.

TA VARE PÅ BRILLENE DERES! Bruk posen som følger med til å pusse dem samt til oppbevaring.

Staver: Stavene er verktøyet vårt for balanse og rytme. Det er viktig at de har riktig lengde, spesielt i SL. Har man for lange staver i SL blir man ofte dratt fort bakpå. Blir de for korte, kommer overkroppen for langt fram.  10 år og yngre bør klare seg med et par staver. Fra 11 år og oppover kan man klare seg med 2 par.

Når det gjelder høyden på staver må dette måles ut i butikken. Start med SL stavene. Snu staven opp ned, hold under trinsen, og du skal ha ca. 90 graders vinkel i albuleddet. SSL stavene kan man legge på ca. 5cm.

Ryggplate: Her begynner det også å bli mange aktører på markedet.  Noe som er blitt testet og som er godkjent. Ryggplaten bør brukes alltid brukes. Den skal være smidig og lett bevegelig. Lengden på platen er vesentlig for sikkerheten. Legg platen på ryggen med nederste delen i gropa der rumpa går ut. Øverste skjellet skal nå ligge på linje med skulderbladene. Går den høyere opp kan den komme i konflikt med nakken under kritiske fall. Test platen i butikken i forskjellige posisjoner, hockey, stående, sittende og gjerne med hjelm for å kjenne om du har full bevegelighet.

Beskyttelse – Slalåm: Når en starter med å kjøre leddstaur teknikk i SL er det viktig med beskyttelse. Alle som kjører leddstaur teknikk må ha følgende beskyttelsesutstyr: Stavbeskyttelse («kopper»), leggskinn og hjelm med bøyle.

 

Innstilling av bindinger: Tertnes Alpin anbefaler å bruke denne appen for veiledning om hvordan man stiller inn bindingene.

 

Kalender

September
MTOTFLS
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456